Ha kellemes lakóhőmérsékletre és energiatakarékosságra törekszünk, alapvető fontosságú az épületünk hőszigetelése, mellyel nemcsak házunk állapotának megőrzése és javítása érhető el, hanem saját egészségünket is szolgálja.

A mérések szerint a meleg levegő, 30–40 százaléka a falakon keresztül, 20–30 százalék a tetőn keresztül, 15–25 százalék a nyílászárókon át és 10–15 százalék pedig a padlón keresztül távozik lakásunkból. Kézenfekvő tehát, hogy jelentős energiát és így pénzt spórólhatunk meg, ha építéskor vagy felújításkor tartós, jó minőségű alapanyagokból készült hőszigetelést használunk. Ha így teszünk, akkor a fűtési időszakban a belső tér előbb felmelegszik és tovább tartja bent a meleg levegőt, és nem kell a lakást folyamatosan fűtenünk a tartós meleg elérése érdekében.

A hőszigetelés nemcsak télen, de nyáron is elengedhetetlen, mert ezzel késleltethetjük a falak és így a belső levegő felmelegedését és „kirekeszthetjük” a forróságot.

Szintén egy döntő érv a minőségi hőszigetelés mellett saját egészségünk óvása: egy szigetelés nélküli vagy rosszul hőszigetelt ház esetében a páratartalom magasabb, a pára lecsapódása a hideg felületeken a falak vizesedését, majd penészesedését okozhatja. A penészgombák spórái, ha bekerülnek a levegőbe asztmához és allergiához vezethetnek.

Mit ajánlunk?

A Polaris-Nord Kft. szakemberei az legjobb minőségű szigetelőanyagokkal, így például a ROCKWOOL kőzetgyapotot használják a falazatok hőszigeteléséhez. Ez a szigetelő anyag bazaltból készül, szigetelő tulajdonságait az anyagában rendezetlenül előforduló gyapjúszálak közé bezárt levegőnek köszönheti. Emellett jó a légáteresztő, hangszigetelő és tűzálló képessége.

Az anyagmegválasztás mellett természetesen nagyon fontos a kivitelezés minősége is: a szigetelőanyag felvitelét hibátlanul – hézagok, repedések nélkül – kell elvégezni. A légmentes illesztés ugyanis kulcsfontosságú jelentőségű a hőveszteség elkerülése érdekében. A megfelelően felszerelt kőzetgyapot termékek légmentesen illeszkednek a szerkezethez, kiiktatva ezzel a hőhidakat.

Forrás: hoszigeteles-tudastar.hu, rockwool.hu